Kerajaan Serius Memartabatkan TULISAN JAWI

  • Gambar Sumber : harakahdaily

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Seri Zulkifli Mohamad Al-bakri menyatakan bahawa hari Jumaat adalah hari bagi tulisan jawi. Perkara ini didedahkan oleh beliau setelah setelah mendapat persetujuan daripada semua jemaah menteri selepas disyorkan melalui satu mesyuarat yang diadakan Rabu lepas.

Untuk permulaan, kepala surat untuk Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) akan menggunakan tulisan Jawi dalam urusan rasmi. Tambah Datuk Seri Zulkifli Mohamad Al-Bakri, penggunaan tulisan jawi akan turut digunakan kepada setiap media sosial rasmi bagi agensi di bawah Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama).

Tulisan Jawi turut diiktiraf dalam Perlembagaan Persekutuan, dibawah Seksyen 9 Akta Bahasa Kebangsaan 1963/67 yang menyebut bahawa tulisan bagi Bahassa Kebangsaan ialah tulisan Rumi dengan syarat bahawa ini tidak melarang penggunaan tulisan Melayu yang lebih dikenali dengan nama tuisan Jawi untuk Bahasa Kebangsaan. (Sumber OH MEDIA)

FaisalAlwie : “Semoga Tulisan Jawi terus di mertabatkan dan menjadi tulang belakang dalam menaikkan Seni Khat & Kaligrafi Islam “

Nama Dipertuan Agong didalam JAWI Seni kaligrafi Bentuk Kepala Kuda dari Faisal Alwie

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

POST TERBARU

5 tips hias dinding rumah

1)PEMILIHAN #WARNAPastikan WARNA DINDING matching dengan 1 WARNA dalam HIASAN 2)PEMILIHAN #SAIZHiasan Dinding bukan bertujuan